KM

od 30.00€

 

 

Ovaj katun je jedan od najstarijih katuna u Crnoj Gori, star je preko 300 godina. Jedanaesti predak porodice je osnovao katun. Danas se na katun ne dolazi kao nekada, ali porodica želi da vrati taj stari duh katuna, kakav je nekad bio. Uvođenjem gastronomske ponude na katunu, sa hranom pripremljenom na stari tradicionalni način. 

 

Osnovna djelatnost porodice je unapređenje ponude na katunu. Dok je katun aktivan tokom ljetnjih mjeseci, najvažnija aktivnost je berba bobičastog voća (borovnica, divlja jagoda, kupina, itd.) i ljekovitog bilja, kojih u kraju ima u izobilju. Glavni proizvodi su sokovi, likeri i džemovi. Domaćini bi rado posao sakupljanja bobičastog voća podijelili sa svojim gostima. Od lokalnog stanovništva se otkupljuju meso i mliječni proizvodi. Posebnost porodice je sviranje tradicionalnih muzičkih instrumenata (frule i harmonike), običaj koji se u familiji prenosi sa koljena na koljeno.  Gosti koji posjete katun, imaće privilegiju da čuju zvuke frule nekadašnjeg prvaka Crne Gore u fruli, vide kolekciju/postavku dvojanica-duple frule. Najmlađi sin je profesionalni harmonikaš.

 

Boravak na katunu pruža nezaboravan pogled na 3 vrha planine Komovi: Vasojevićki, Ljevoriječki i Kučki i mogućnost penjanja na sva 3 vrha. U neposrednoj blizini katuna se nalaze lagane markirane pješačke staze. Gosti mogu obići dva manja jezera, gdje je nastanjen Triton endemska vrsta vodozemca. Pored katuna se nalaze autentične starinske kolibe nomada koji su tu nekada davno izdizali sa svojom stokom, koje su arhitektonska atrakcija. U širem okruženju katuna je park prirode Komovi sa svim prirodnim ljepotama. Makadamski put od glavnog asfaltnog puta do katuna u dužini od 10 km je atraktivan i idealan za bicikliste.

 

Ukupan broj ležajeva na katunu je 20.

Pošalji poruku

SD VD

Ovo domaćinstvo se nalazi u podnožju planina u istorijskoj županiji Katunska nahija. Sastoji se ...

 

KKP

Komovi su planinski lanac u istočnoj Crnoj Gori. Dio je Dinarskih Alpa. Najviši vrh Kom Kučki dos ...

 

EKD

Ovaj smještaj se nalazi izmedju Berana i Rožaja,na planini Cmiljevica, na 2000 nadmorske visine. ...

 
 

Subscribe to our newsletter to get exclusive discounts and new offers right in your inbox.